Műlencse műtét árösszehasonlítás: Mi befolyásolja a költségeket?

Az életkorral összefüggő és egyéb szemészeti problémák esetén a modern orvoslás a műlencsék széles választékát kínálja. Ezek a speciális kiegészítő funkcióknak köszönhetően az egyes betegek egyéni igényeihez igazodnak. Ugyanakkor a fokozott optikai funkciókkal rendelkező lencséknek a kiválasztását alaposan meg kell fontolni, mivel a páciens élete végéig a szemben maradnak, és fontos szerepet játszanak a látásélesség jövőbeni biztosításában.

Ráadásul a műlencse műtét költségei nagymértékben függnek a klinikától és az alkalmazott speciális lencse pótlási technikától. De a kezelés típusa, a páciens szemüveg receptje és a látásigénye is árképzést befolyásoló tényező. És persze ne feledkezzünk meg a lencse típusáról sem. Leginkább ez befolyásolja a műlencse műtét árát.

A monofokális lencsékkel végzett műtét esetén szemenként 265 ezer Forintra, a nyújtott fókuszú monofokális és trifocalis lencsék esetén pedig 520 ezer forintra lehet számítani. Ha valakinek összetettebb problémája van, előfordulhat, hogy többet kell fizetnie egyes klinikákon, ahol többszintű árképzést alkalmaznak, és figyelembe veszik a pácienst, valamint a kiválasztott lencsét és kezelést. Egyes klinikák ingyenes kezdeti konzultációt kínálnak, míg mások akár 50 ezer Forintot is felszámítanak érte, amit a műtét költségeiből vonnak le, ha a páciens náluk végezteti el a beavatkozást.

Monofokális (standard) lencsék

Ezeket a műlencséket leggyakrabban szürkehályog műtéteknél használják. Több millió esetben bizonyították az alkalmasságukat, és megfelelnek a nemzetközileg elismert orvosi szabványnak. A monofokális lencsék csak egy fókuszúak, és elvileg hasonlóak a monofokális szemüvegekhez, amiket a rövidlátás vagy a távollátás korrigálására terveztek. Mivel a szürkehályog csak idősebb embereknél jelenik meg, sok esetben már az életkorral összefüggő hibás fénytörés is fennáll.

Emellett szemtengelyferdülés is előfordulhat, ami szemüveg viselését teszi szükségessé. Az ilyen látáshibákat a hagyományos lencsék gyakran nem korrigálják megfelelően. A monofokális lencsét választó pácienseknek bizonyos körülmények között és bizonyos helyzetekben további látásjavító segédeszközöket kell használniuk. Ha valaki a lehető legkevésbé szeretne függetlenedni ezektől, szüksége lehet egy speciális, kiegészítő funkcióval rendelkező műlencsére, hogy a legtöbb helyzetben ne kelljen szemüveget viselnie.

Nyújtott fókuszú monofokális és trifokális műlencsék

A fent említett kifejezések olyan speciális, kiegészítő funkcióval rendelkező műlencsékre utalnak, amik nagyobb látáskomfortot biztosítanak a páciensnek. Ezek testre is szabhatók, hogy optimálisan megfeleljenek az egyes betegek személyes igényeinek. Több funkció kombinálásával képesek kompenzálni az egyes látáshibákat. Bizonyos műlencsék a szürkehályog mellett számos más látáshibát is kompenzálnak, így a legtöbb esetben nincs szükség szemüvegre. Sok beteg esetében ez az életminőség jelentős javulását jelenti.

Minden műlencse a legmagasabb minőségű és megfelel a legújabb tudományos szabványoknak. Funkcióik azonban jelentősen eltérnek egymástól. A választott lencsék meghatározzák a látás minőségét és ezáltal az életet is. Dr. Szabó Antal mindig szívesen segít a megfelelő típus kiválasztásában.