A pH mérő szerepe a biológiai folyamatokban

A víz minőségével kapcsolatos indexek sokféle, a folyadékokban lejátszódó biológiai és kémiai folyamatot befolyásolnak. A pH mérő segítségével meghatározott paramétereknek a szabályozása számos területen fontos, de különösen igaz ez a víztisztítás különböző szakaszaira, mivel a savértéknek a normától való eltérése nemcsak a folyadék ízét, hanem a tisztítására tett intézkedések hatékonyságát is befolyásolja.

A modern és hordozható pH mérő modellek ugyanolyan pontosak, mint a laboratóriumi használatra készült mérőműszerek. A víz kémhatási rátája attól függően változik, hogy felszíni vagy föld alatti forrásokból származik-e. Az első esetben a szabványos érték 6,5 ​​és 8,5 között lesz, míg a másodikban 6 és 8,5 között lesz.

A maximum 7-es indikátort tartalmazó folyadékot savasnak, a 7-nél nagyobbat pedig lúgosnak nevezik. Mivel a pH mérővel történt mintavétel után a levegőben jelenlévő széndioxiddal érintkezve a víz pH értéke csökken, fontos a lehető leghamarabb ellenőrizni a zárt rendszerből származó vizet.