Az üvegház működése érthetően

üvegház
Üvegház

Az önellátás olyan témakör, ami az elmúlt években különösen szóba kerül. Ami eddig csak távoli problémának tűnt, egyre inkább érezhetővé válik. Már mindenki érzi a saját bőrén és pénztárcáján az inflációs hatásokat, a gazdaságban jelentkező közvetlen és közvetett problémákat. Az energiaválság szintén itt kopogtat az ajtón, amivel muszáj számolni. Akinek tehát van lehetősége arra, hogy bizonyos területeken a jövedelmét kicsit kipótolja, akkor ajánlott ezt megtennie.

Az élelmiszertermelés a vidéki környezetben megbecsült dolog. Még a kisebb városok külterületein is nyílik erre mód. Ha van valamekkora földterület, udvarként csatolva a lakáshoz, akkor jóformán minden adott néhány palánta, zöldség neveléséhez. A hatékonyság jelentősen fokozható egy kisebb-nagyobb üvegház felépítésével. Érdemes átolvasni azt a cikket, amit a Profibarkács az üvegház működéséről írt. Itt megismerhető a pontos elv, ami alapján ez a rendszer működik, valamint több hasznos tanács elérhető.

Voltaképpen az üvegház egy gyűjtőfogalom, mert gyakran ez alatt értik a fóliasátrakat és az egyre inkább felkapott polikarbonátból készült változatokat. Az elv egyszerű. A különféle anyagok alkalmazásával kialakítják a zárt teret, ami beengedi magába a nagymennyiségű rövidhullámú fénysugárzást, de azt már nem hagyja elszökni. A talaj elnyeli a fényt és elkezdi visszaverni egy részét, de megváltozott hullámhosszon, ami már képtelen kilépni a helyiségből. Ennek következménye a fokozott melegedés.

Ez játszódik le nagyban a bolygó felszínén is. Természetesen önmagában ez nem elég. Megfelelő páratartalomra, rendszeres locsolásra, szellőztetésre lesz szükség az optimális igények megteremtéséhez. A téli hónapokban kiegészítő fűtés is alkalmazható, ha cél a termesztés kitolása erre az időszakra. Egy fólia vagy üvegház még télikertnek, különféle virágok tartására ugyanúgy megfelel. Megéri befektetni, mert sokszorosan visszahozza az árát, hiszen a megszokott szezon előtt és után még sokféle zöldség elérhető, amivel csökkenthető az ezekre fordított kiadás. Minden érv mellette szól.