Meddig marad meg a bonus malus besorolás?

A kötelező biztosítás árának alakulását jelentősen befolyásoló bonus malus besorolás témájában a legtöbb ember nem túlzottan tájékozott. Többek között nem tudják, hogy az egyik vagy másik fokozat meddig érvényes. A gépjármű eladását követően 2 évig marad érvényben a bonus malus fokozatunk, ha nem kötünk új kötelező biztosítást.

Ettől is függhet, hogy meddig marad meg a bonus malus besorolás. Eme konstrukció alapját ugyanis az említett rendszer adja. Mivel ez a kérdés minden autóst érint, ezért célszerű megismernünk azokat az információkat, amiket a bonus malus rendszerről tudni kell. 10 fokozatba soroltan működik a bonus által nyújtott kármentességi kedvezmény.

Ha a sofőr kármentesen zár 1 évet, akkor a rendszeren belül automatikusan eggyel magasabb fokozatba sorolják. A malus fogalma alatt azt kell érteni, hogy mekkora pótdíj fizetendő bizonyos esetekben, károkozás miatt. Itt 4 fokozatról beszélhetünk. Aki balesettel zárja az 1 évet, annak a besorolása minden egyes okozott kárral 2 fokozatot esik vissza a malus rendszerben.

Fontos a bonus fokozat megtartása

Bár nem olyan hatalmas összeg a kötelező gépjármű biztosítási díj, azért jó, ha meg tudjuk tartani a bonus fokozatunkat, ugyanis annak, aki többször okozott balesetet, a következő évi díja akár háromszorosára is emelkedhet. Azok a sofőrök, akik hosszútávon nem okoznak balesetet, megúszhatják a kötelező biztosítást akár az alapdíj feléből is.

Lényeges tudnivaló az is, hogy károkozás során a bonus malus rendszerben történő visszasorolás abszolút független attól, hogy éppen ki vezette a gépjárművet. Ilyen esetekben kizárólag az számít, hogy kinek a nevén van az adott kötelező biztosítási szerződés.

Emiatt érdemes alaposan megfontolni, hogy kit engedünk a volánhoz, kinek adjuk kölcsön a gépjárművet. Egyetlen egy esetben van csak kivétel ez alól, mégpedig akkor, ha a gépkocsit a tulajdonos engedélye, hozzájárulása nélkül vezette más személy. Viszont ezt be kell bizonyítani, lopás esetén például azzal, hogy megtettük a feljelentést a gépkocsi eltűnése miatt.

Bonus malus rendszer új autó vásárlásánál

Az aktuális bonus malus besorolásunkat magunkkal vihetjük, amikor új autót vásárolunk, azzal a feltétellel, hogy a két jármű azonos kategóriába tartozzon. Motor esetében csak új motorra, személygépkocsinál csak másik személygépkocsira vihető át a besorolás. Azonban a bonus kizárólag akkor vihető át, amikor a régi jármű már eladásra került.

Ameddig ez nem történik meg, addig az új szerződésben csak A0-ás besorolással számolhatunk. További feltétel az, hogy a két jármű tekintetében ne teljen el 2 év a kötelező biztosítási szerződések megkötése között. Érdekesség, hogy ma már jó néhány olyan biztosítótársaság létezik, ahol nem pusztán a kötelező, de a casco biztosítás is bonus rendszerrel működik.

A társaságok így jutalmazzák azokat az autósokat, akik nem merítették ki, illetve igénybe sem vették a kártérítési szolgáltatást. Ezen konstrukcióknál egy kármentes évet követően 5% kedvezmény érhető el, de az is előfordulhat, hogy pár éven belül elérhetjük akár a 40-50%-os kedvezményt is.