Az egyik legismertebb textilanyag a fonal

A kézimunkák kikapcsolnak. Festés, lakberendezési tárgyak saját kezű készítése, kötés, horgolás remek hobbik. Habár millió futószalagon gyártott kötött holmit kaphatunk a boltokban, a saját kezünk által készítettnek nincs párja. A DIY közösségekben a fonal többrétűen használt alapanyag.

A vékony szálakból álló képződményt főként textilanyagként ismerjük. Mindenkinek van egy kedvenc kötött pulóvere. A fonalat varrásra is használhatjuk, de kábelszigetelésre, sebvarrásra való alkalmazása is ismert. Az olykor még állatszőrből és növényekből font szálakat ma már szövőgépek segítségével állítják elő. Több fajtája van, különböző sodratszám, finomság és természetesen több ezer szín közül válogathatunk.

A legegyszerűbb horgolási technikákat elsajátítva is meseszép szőnyeget, sapkát, sálat készíthetünk fonalból. DIY magazinok vagy videók segítségével elsajátítható a folyamat. Több horgolás és kötés rejtelmeit boncolgató blogot találunk, tele praktikákkal, fortélyokkal. Kitűnő ötlet ajándékként is a saját kezünkkel készített dolgokat adni szeretteinknek.