Az isiász gyógyulási folyamata: útmutató gyógytornászoktól

Egy igencsak fájdalmas állapot, ami a derék és a lábak közötti területen jelentkezhet kellemetlen tünetek kíséretében. A megelőzésére érdemes koncentrálni a komolyabb problémák elkerülése érdekben. Egy profi gyógytornász isiász esetén ezt tanácsolja. A kezelés komplex feladat, ami azt jelenti, hogy többféle módszer kombinációját alkalmazzák.

A gyógytorna az isiász csillapításának fontos része lehet, mivel segít erősíteni az érintett területeket, javítani a mozgástartományt és csökkenteni a fájdalmakat. Mivel a hátterében többféle ok húzódhat meg, ezért a terápiás programot mindig egyénileg kell összeállítani a szükségletek és a korlátozások figyelembevételével.

A szakember általában első lépésként átfogó vizsgálatot végez annak érdekében, hogy megállapítsa az isiász pontos okát. A fizioterápiás kezelés főbb célja az izmok megerősítése és a stabilitás növelése. A gyógytorna segíthet csökkenteni az ideggyökérre nehezedő nyomást, ezáltal jelentősen enyhíteni a fájdalmakat.

A gyógytorna eredményessége megkérdőjelezhetetlen

Az alsó hát és a medence körüli izmok erősítése által javul a gerincoszlopot támogató izmok stabilitása, ezáltal csökken a további sérülések, illetve fájdalmak kialakulásának a kockázata. Emellett a gyógytorna segíthet elérni a helyes testtartást, ami szintén a gerinc tehermentesítése céljából fontos.

Az isiász gyakran kíséri az izmok merevségét és az idegek körül lévő szövetek feszültségét. A nyújtógyakorlatok végzésével eredményesen enyhíthető a kialakult feszültség és javítható a mozgékonyság. A gyógytorna során alkalmazzák a stabilizációs gyakorlatokat is, amik segítenek az egyensúly és a koordináció korrekciójában.

Ez különösen lényeges az isiász fennállásakor, mivel az egyensúlyhiány nem ritkán fordul elő az ideggyökér irritációja miatt. A terápia nemcsak az akut tünetek csillapítására irányul, hanem a hosszú távú eredmények elérésére is. Fontos, hogy a páciensek folytassák a gyakorlatok végzését a terápia befejezése után is, mivel így továbbfejleszthetik a már elért eredményeket.

Az isiász kezelésének folyamata

Számos lépésből áll és az egyénre szabott terápiától függően változhat. Minden esetben egy alapos konzultációval és vizsgálattal veszi kezdetét. A terapeuta rákérdez a tünetek jellegére, a korábbi egészségügyi problémákra és az aktuális panaszokra. Miután a páciens közli a lényeges tudnivalókat, kezdetét veszi a fizikai vizsgálat, aminek az alkalmával a szakember értékeli a mozgástartományt, az izomerősséget, a stabilitást és az egyéb fontos tényezőket.

A vizsgálat után összeállítja a kezelési tervet, ami többek között magába foglalja az izmok erősítését, az izomnyújtást, a testtartási technikák javítását, valamint az egyensúly és a koordináció fejlesztését célzó mozgásformákat. A terápiás terv megvalósítása során a beteg a gyakorlatokat eleinte a gyógytornász felügyelete alatt végzi el, majd miután elsajátította azok helyes kivitelezését, otthon is folytathatja.

A terapeuta rendszeresen felülvizsgálja a tervet és szükség esetén módosításokat végez annak érdekében, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el. Az isiász kezelése alkalmával az érintetteknek oktatóanyagokat és tanácsokat is nyújtanak a szakemberek.