Gyógytorna, manuálterápia: mi a kezelés menete?

manuálterápiás kezelés
Manuálterápiás kezelés

A különböző mozgásszervi megbetegedések sok kínnal járnak és a legtöbb esetben ezek kezelése gyógytornász segítségével történik. A szakemberek többféleképpen érik el az elvárt eredményt, például kézzel kivitelezett fogásokkal. Erre is figyelnek a gyógytornászok manuálterápiás kezelésnél. A Gyógytornászom rendelőben dolgozó szakértők egy részletes, mindenre kiterjedő 1 órás állapotfelmérő vizsgálattal (röntgen, CT, MR, egyes laborvizsgálatok), illetve a teljes kórelőzmény alapos elemzésével állítanak fel olyan mozgásszervi diagnózist, ami a panaszt kiváltó okot tartalmazza.

Ennek alapján, a szakértő kidolgoz egy egyéni, személyre szabott terápiás tervet, aminek a megfelelő kezelési mód megválasztása a célja. A mozgásvizsgálat során, a terapeuta ellenőrzi a páciens tartását, feltérképezi az esetleges deformitásokat. A manuálterápiás kezelés során a saját testének mechanikus energiáját használja fel az előkészítő lágyrész kezelési masszázsfogásokhoz.

Izomenergiát alkalmazó, postizometriás relaxációs, izom- és izompálya oldási, dinamikus mobilizációs és manipulációs technikákkal állítja helyre a tartó- és mozgatórendszer harmóniáját. A manuálterápia részét képezi még a trigger pont terápia. Tulajdonképpen azokat a csomókat nevezzük trigger pontoknak, amelyek az izomban vagy a kötőszövetben alakulnak ki. Kívülről nem láthatóak ezek a csomók, de ha megnyomjuk, akkor a fájdalom egy jól meghatározott területre sugárzik. A trigger pont módszer lényege, hogy a befeszült izmokban kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve, feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget.

A gyogytornaszom.hu weblapon minden tájékoztatást megtalálunk a manuálterápiával kapcsolatosan. Bármi legyen is a panaszunk, tudnunk kell, hogy a manuálterápia hatékony kezelést nyújt a mozgásszervi problémákra és már 10-15 alkalom után jelentős javulás érhető el. Mivel ezeken a kezeléseken a terapeuta aktívan részt vesz, ami nagy energia-befektetéssel jár, ezért ennek a kezelési típusnak az ára is magasabb.