Gyógytorna – Mikor kell rá időt szánni? Tényleg segíthet?

A mozgásszervi panaszok miatt jelentkező akut fájdalom megkeserítheti az életünket és bizony sokszor megesik, hogy tanácstalanok vagyunk, miként kellene megszüntetni a problémát. Több olyan eset is előfordulhat, amikor a gyógytorna gyakorlatok segíthetnek a leginkább. Noha könnyebbnek tűnhet egy-egy fájdalomcsillapítóval úrrá lenni a helyzeten, jó ha szem előtt tartjuk, ezzel csak elodázzuk a valódi megoldás keresését.

A tünetek tompítása ideig-óráig enyhülést hozhat, hosszútávon azonban a kiváltó okokat kell megszüntetni, ráadásul a rendszeres gyógyszerszedés negatív hatásokkal van a gyomorra és az emésztőrendszerre. Ezek a tünetek manapság már rengeteg embert érintenek, hiszen az életmódunk óriási hatással van testünk támasztó- és mozgatórendszerének egyensúlyára. Tévedés lenne azt gondolni, hogy csak és kizárólag az irodai ülőmunkát végzők veszélyeztetettek, ugyanis számtalan szakma jelent potenciális veszélyforrást. A rendszeres fizikai megerőltetéssel járó hivatások mellett, akár a kisgyermekes anyukák is állandó panaszoktól szenvedhetnek. Ilyen esetekben a gyógytorna gyors és hatékony megoldást jelenthet. Egyrészt a kialakult problémák kezelésében is kiváló eredmények érhetőek el, ám emellett egy-egy ilyen kezelés során elsajátíthatjuk azokat a technikákat, amelyekkel megelőzhető az állapotunk további romlása. A kezelési terv ennek megfelelően az esetek döntő többségében igen összetett.

A terapeuta a tornagyakorlatok mellett, szükség esetén masszázzsal, kineziológiai tapasszal segíti elő a minél gyorsabb javulást. A gyógytorna nem kizárólag a szakemberrel közösen végzett feladatokból áll. A hosszú távú siker érdekében elengedhetetlen, hogy az alkalmak között mi magunk is rendszeresen végrehajtsuk az előírt gyakorlatokat, természetesen minden esetben a kapott előírásoknak megfelelően. Ugyancsak szükséges lehet bizonyos életmódbéli változások eszközölésére is, ám ezekről is pontos tájékoztatást kapunk. Bizonyos mozgásformák rengeteget segíthetnek, ezekre érdemes nagy hangsúlyt fektetni.