Hány percig szokott tartani egy szürkehályog műtét?

szürkehályog műtét
Szürkehályog műtét

A szürkehályog megléte nagyon tudja rontani az életminőséget, ráadásul ezt a betegséget kizárólag műtéti úton lehet kezelni. Az érintettek fejében számtalan kérdés fogalmazódik meg. Például az, hogy mennyi ideig tart a beavatkozás? Dr. Nagymihály Attila szemész szakorvos szerint „a szürkehályog műtét egy 10-15 perces beavatkozás”.

Teljesen természetes, érthető, hogy a páciens izgul a szürkehályog műtét előtt, bár ez egy gyors, hosszú évtizedekre visszanyúló múlttal rendelkező beavatkozás. Rendkívül biztonságosnak számít és mivel évente 18 milliót végeznek el, ezért a leggyakoribb szemészeti beavatkozásként tartják számon.

Persze, a szürkehályog műtét előtt minden esetben részletes szemészeti vizsgálatra van szükség. Ennek során a szakember meghatározza a szürkehályog állapotát, illetve azt, hogy fennáll-e egyéb szemészeti megbetegedés a páciens esetében. A vizsgálaton meghatározásra kerül, hogy milyen az ideális műlencse, ami tökéletesen képes korrigálni az adott szem látását.

Mi okoz szürkehályogot?

Több egészségügyi probléma eredményezheti ezt a szembetegséget, ugyanakkor környezeti hatások is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Bár ennek kockázata megnő az életkor előrehaladásával, de elmondható, hogy az öregedés a legnagyobb rizikófaktor. Persze hozhatja genetikai hajlam, illetve a kialakulásának valószínűségét a zöldhályog megléte is fokozhatja.

Rövidlátás esetén megfigyelhető egy tendencia, miszerint gyakoribb a szürkehályog előfordulása a rövidlátók köreiben. Az uveitis, vagyis a szem gyulladásos megbetegedése is növelheti a szürkehályog kockázatát, ha nem áll megfelelő kezelés alatt. Rossz hír viszont, hogy uveitis esetén szteroid szemcseppeket használnak, ami szintén elősegítheti a szürkehályog (cataracta) előfordulását.

Rizikófaktort jelentenek még a szemet ért fizikai sérülések, tompaütések, a cukorbetegség, az elhízás, az autoimmun betegségek, a napfényből származó káros UV-sugárzás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Tehát sokat számít az életvitel a szürkehályog kialakulásában.

Milyen műlencsét érdemes választani?

Cataracta beavatkozás esetén a páciens többféle műlencse közül választhat. Ez a trifokális, nyújtott fókuszú, illetve egyfókuszú, vagyis monofokális műlencse. Ezekről tudni kell, hogy mindegyik kombinálható tórikus, azaz cilinderes korrekcióval, szükség esetén. Az első változat, a trifokális lencse alkalmazásával közelre, távolra és középtávolságra egyaránt képes lesz jól látni a páciens.

Viszont, akinek nehezebben megy a neuroadaptáció, annak továbbra is szüksége lehet kisdioptriás munkaszemüvegre a monitortávolsághoz. Távolra és középtávolságra biztosítanak jó látásélményt a nyújtott fókuszú lencsék. Érdemes tudni, hogyha ezt választjuk, akkor a műtét után is szükség lesz közelre olvasószemüveg használatára.

A monofokális műlencsék egy bizonyos fókusztávolságra képesek éleslátást biztosítani, a többi távolságra kisdioptriás szemüvegre lesz szükség. A műlencsékről több információt olvashatunk a drnagymihaly.hu weboldalon. A páciens a szemész szakorvossal közösen dönti el, hogy melyik típus lesz a megfelelő.