Hogyan zajlik a szem intravitreális kezelése?

szem intravitreális kezelés
Szem intravitreális kezelés

Különböző okoknál fogva jelentkezhetnek szembetegségek, amelyek gyakran érintik az ideghártyát. A retina problémáit intravitreális kezeléssel próbálják megszüntetni, ami számos gondra megfelelő terápia. Ennek a fontosságát a www.budaiszemeszet.hu weboldalon is kiemelik. Első vonalbeli kezelési eljárás ez, ami injekcióval történik. Úgy zajlik, hogy helyi érzéstelenítő cseppkezelést és fertőtlenítést követően, steril körülmények között a szemgolyó belsejébe juttatnak 0,5 ml anti-VEGF anyagot.

Nem kell félni ettől, hiszen az injekció beadása gyors, fájdalommentes, csak minimális kockázattal és nagyon kevés mellékhatással jár. Számos retinabetegség kezelését és kimenetelét forradalmasította ez a modern eljárás. Sajnos, van hátránya is. Az egyik, hogy meghatározott protokoll szerint, rendszeres kontroll és szükség esetén szintén rendszeres injekciós kezelés szükséges a kívánt állapot eléréséhez. Többféle intravitreális anti-VEGF injekció ismert és mindháromnak hasonló a hatásmechanizmusa.

A különbség ezek között csak abban áll, hogy egy-egy gyógyszer mennyire tartósan fejti ki a hatását. Klinikai vizsgálatok azt bizonyították, hogy az Eylea hatása a legtartósabb. Ez egy vényköteles készítmény, amit államilag támogatottan, kizárólag egyetemi klinikákon lehet beadni. Viszont magánfinanszírozás keretein belül bárki megvásárolhatja és megfelelő szakmai követelmények betartása mellett, a szemész szakorvos jogosult a használatára. A Budai Szemészeti Központban beadható ez az injekció, ha a páciens kiváltja a készítményt.

A retinabetegségek kezelésére alkalmas még az Avastin, aminek használatát kérvényezni kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. Ez a gyógyszer elérhető a Budai Szemészeti Központban, a kérvényt pedig a munkatársak intézik. A harmadik típusú anti-VEGF injekció a Lucentis, amihez ugyanolyan feltételekkel lehet hozzájutni, mint az Avastin esetében. Mindhárom készítményről és azok hatásairól alaposan tájékozódhatunk a budaiszemeszet.hu internetes oldalon.