Kötelező biztosítás – Árak és egyéb hasznos tudnivalók

Minden járművezetőnek és tulajdonosnak tisztában kell lennie a hatályos szabályokkal, nemcsak a közlekedéssel, hanem a biztosítással kapcsolatban is. Melyek a kötelező és melyek a nem kötelező gépjármű biztosítások? Milyen kockázatokkal jár, ha nem rendelkezel az előbbiekkel? A www.biztoshely.hu weboldalon további hasznos információkat tudhatsz meg a kötelező biztosítások díjairól és működéséről. Míg a legtöbb gépjármű felelősségbiztosítási kötvényt a biztosítók által meghatározott Általános Biztosítási Feltételek határozzák meg és ezek változhatnak, addig a kötelező biztosítás mindenkinek ugyanaz, függetlenül attól, hogy hol és kinél vagy biztosítva.

Miért olyan fontos, hogy érvényes kötelező biztosítással rendelkezz?

Ha más biztosítások nem kötelezőek, akkor ez miért pont az? A kötelező felelősségbiztosítás azt jelenti, hogy a biztosításból származó kártérítésnek fedeznie kell azt a kárt, amit mi magunk okozunk egy másik közlekedőnek. Ez biztosítja, hogyha valaki a mi hibánkból bekövetkezett baleset következtében megsérül és tartozunk neki pénzzel, akkor azt megkapja. Biztosítás nélkül nem valószínű, hogy mi magunk ki tudjuk fizetni a kártérítést. A kötelező biztosítás tehát garantálja, hogy a károsult fél kártérítést kap és mi nem adósodunk el, mert fizetnünk kell.

Mi történik, ha a járművezető nem rendelkezik érvényes kötelező biztosítással?

Először is, ez rendkívül felelőtlen és mind magunkat, mind a károsultat pénzügyi gondokba sodorja. Másodszor, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kötelező biztosítás hiánya előbb-utóbb napvilágra kerül. Harmadszor, a biztosítás megkötésének elmulasztása nagyon költséges, mivel a hiánya büntetést von maga után. De ezzel még nincs vége a gondoknak. Ha a kötelező biztosítás hiányában kárt okozunk valakinek, akkor kénytelenek leszünk saját zsebből kártérítést fizetni.

Biztosítást gyorsan és biztonságos módon lehet kötni. A biztosítás kalkulátor a felhasználó által megadott adatok alapján tájékoztat a gépjármű biztosítások árairól. A biztosítási kalkulátor összegyűjti az autóval és tulajdonosával kapcsolatos kérdésekre adott válaszokat, elküldi a biztosítóknak, ahonnan azonnal megkapod a biztosítási ajánlatokat. A bemutatott árak naprakészek és a kiválasztott biztosítás online megköthető.