Milyen hozamra számíthatsz, ha idén kötsz nyugdíjbiztosítást?

nyugdíjbiztosítási adatok
Nyugdíjbiztosítási adatok

Az öngondoskodás olyan témakör, amire érdemes jelentős figyelmet fordítani. A jelenlegi gazdasági környezet úgy van kialakítva, hogy az időskort elérő embereknek bizonyos összegű juttatást nyújt az állam, mindezt nyugdíj formájában. Ennek az összege nagyon változó, hiszen nem mindegy, hogy valaki éppen mennyit dogozott, azután mekkora adót fizetett és még jó néhány tényező van, amit figyelembe kell venni a pontos érték kiszámolásához.

Ami viszont biztos, hogy a trendek gyorsan változnak. Néhány évtizeden belül, az elöregedő társadalom mondhatni rászakad az ellátórendszerekre. Ennek következtében aztán igen kétségessé válik a jelenlegi metódus fenntartása. Senki sem tudja biztosan, hogy mit hoz magával a jövő, de érdemes felkészülni minél jobban az alternatív lehetőségekre.

A nyugdíjbiztosítás pontosan ilyen változat. Ez az egyik a 3 alapvető öngondoskodási forma közül, ami bár független az államtól, de mégis támogatást élvez évenkénti adójóváírás képében. Ilyenkor azonnal felmerülhet a kérdés, hogy pontosan mekkora végösszegre lehet számítani? Ehhez viszont ismerni kell néhány fontos információt.

Milyen nyugdíjbiztosítási formák vannak?

Ahhoz, hogy egyáltalán képed legyen arról, mennyit takartatsz meg, először fontos tisztában lenned vele, milyen opciók közül választhatsz. Tudnod kell, hogy jó néhány pénzintézet kínál különféle opciókat. Sohasem szabad a legelsőre lecsapnod, mert akkor könnyen olyan kényelmetlen helyzetbe kerülhetsz, hogy néhány év múlva kénytelen leszel megszüntetni.

Alapvetően 2 nagy kategória közül válogathatsz. Az egyik a fix kamatozású, a másik pedig a befektetési egységekhez kötött, úgynevezett unit-linked nyugdíjbiztosítás. Az első esetben a pénzintézet bánik a befektetett összegekkel és mindig olyan csomagokba teszi azt, amelyik nem túl kockázatos.

Jó hír viszont, hogy amennyiben sikerül mégis nagyobb nyereséget realizálni, akkor azt kifizetik javarészt. A befektetéses módszer viszont már nagyobb kockázatot jelent, de a megtérülés esélye is kecsegtetőbb. Itt viszont komolyabb döntéseket kell hoznod. De mennyi az annyi? Erre a legjobb válasz, hogy attól függ! A tavalyi nyugdíjbiztosítási adatok alapján legalábbis ez az előrejelzés tűnik a legrealisztikusabbnak.

Mitől függ a nyugdíjbiztosítás összege?

Természetesen mindenki azt szeretné tudni, hogy amennyiben beteszi a pénzét egy ilyen alapba, akkor mennyit fog abból viszont látni, akár kamatokkal együtt. Erre nem lehet egzakt módon válaszolni, hiszen számos tényező játszik ebben közre.

Nem mindegy ugyanis, hogy pontosan mekkora összeget kezdesz el befizeti. Az időtartam a másik döntő tényező. Eltérő a helyzet, ha 10, 15 vagy 20, esetenként 30 éven keresztül gyűjtögeted az alapot. Kérj ezért szakvéleményt, mielőtt végső döntést hoznál.

Szerencsére, már léteznek olyan kalkulátorok, amelyek nagy pontossággal meg tudják jósolni a hozamot, de még így is vannak olyan tényezők, amikkel nem kalkulálnak. Mindezek ellenére elmondható, hogy a nyugdíjbiztosítás megtérülő befektetés, amivel érdemes okosan bánnod és reális alternatívaként kezelned. Tudj meg róla minél többet!