Nyugdíj előtakarékosságon gondolkozol? – Ezt érdemes tudnod, mielőtt belevágsz!

nyugdíj előtakarékosság
Nyugdíj előtakarékosság

Akik most lépnek bele nagy lendülettel a munkavállalás piacára már szinte biztosra veszik, hogy állami nyugdíjat nem fognak kapni. Ennek egyértelmű oka, hogy láthatóak az állami intézmények működésének nehézségei. A jelenlegi nyugdíjrendszer a következő generációk munkaképességére alapszik. Ha van elég fiatal, aki belépjen a pénzkeresési és adózási rendszerbe, akkor jó eséllyel jut majd elég pénz az idősebb korosztályoknak. A tendencia viszont romló.

A gyermekvállalási kedv csökken, tehát a társadalom lassan elöregszik. A másik komoly kihívás pedig az elvándorlás. Sokan a jobb megélhetésért inkább Nyugat-Európába mennek dolgozni és ha megtalálják a számításikat, akkor haza sem térnek. Kiesnek a rendszerből. Megéri tehát elkezdeni időben takarékoskodni a nyugdíjas évekre. Erre kiváló lehetőségek vannak már, amiket személyre szabottan használhatsz. További segítségért nézd meg a különböző nyugdíj előtakarékossági lehetőségeket!

Az önkéntes nyugdíjbiztosítás mellett, a nyugdíj-előtakarékossági számla és nyugdíjbiztosítás ugyanúgy megtérülő befektetések lehetnek. Mindegyiknek megvan a maga előnye és kötöttsége. Némelyik nagyobb hozamot és kockázatot rejt, de vannak fix kamatozású kötvények, amikkel biztonságban lesz a megtakarítás. De az élet zajlik folyamatosan és vannak kiadások, amik közbeszólhatnak. Persze egy meglévő autóhitellel nehezebb elkezdeni spórolni a megemelkedett havi költségek miatt. A gépjármű manapság elengedhetetlen segédeszköz a legtöbb munkához.

Ha véletlenül tönkremegy és újat kell venni, vagy a legelsőre szeretnél beruházni, akkor rendelkezned kell egy nagyobb összeggel. Amikor eléggé kötöttek a kiadásaid és csak keveset tudsz erre kiszorítani, akkor jönnek a hitelek. Az autóhitel manapság már szabadabban felhasználható, mint régen volt, de a visszafizetése nem választható opció. Szóval törleszteni kell, ezért körültekintően határozd meg az összeget, amit kamattal együtt tudsz majd kifizetni. A futamidőt sem felejtsd el, ami több évre szólhat! Kalkulálj okosan és ne terheld le komolyan a bevételeidet, hogy legyen esélyed az öregkorra felkészülni!